Головна сторінка » Список форумів » Весільні традиції » Традиції завершення весілля.
Традиції завершення весілля.
Тут можна ділитися весільними традиціями яких дотримуються на завершення весілля в різних регіонах.
початок в частині-традиції початку  весілля
дружба пробує посадити наречену на крісло.дається три спроби,звичайно не вдалі,потім три спроби в молодого.коли молода сідає-молодий знімає вельон і всі гренадлі.потім складають хустину в двоє,а в середину кладуть кусочок хліба і гроші.молода кидає вельон. а тоді вже перетанцьовує з дівчатами, ну і дарує подарунки вісй родині молодого.після цоьго многая літа і додомцю.

БУЛАВКИ??????  ... і білою хустиною промокають кроваві рани...
Мужчини, як ви не можете запам’ятати таких простих слів, як ГРЕНАДЛІ і НЕВЕДИМКИ :)
на Одещине есть несколько вариантов, так как  смешано множество национальнойстей: молдаване, болгары, русские... НО СМЫСЛ один: снимают венок - посаженые родители (нанашки) сначала заколки достают, которыми венок прикреплён к волосам и за каждую заколку жених целует невесту. Затем невеста танцует с девчатами, с венком, покрывая  голову  юных девушек. Затем бросают свадебный букетик и танец мужа и жены. Затем Жених на руках выносит невесту сквозь"ручеёк" из молодых (или оставшихся) гостей
.. Загальні традиції практично всі однакові ("многая літа", перетанцьовування з неодруженими/незаміжніми, кидання весільного букета і т.п.), проте в деяких селах збереглися автентичні традиції, наприклад на Прикарпатті : - в деяких селах для лабухів є "кровянка" називається "Пропій" , коли музиканти похідним варіантом зранку у неділю (годинка 5-6) ведуть гостей молодої до молодого в пропій.(це при умові що весілля в молодої і в молодого відбувається окремо).Взагалі воно нікому не потрібні зранку ці походеньки з бубном, баяном(акордеоном) і духовиками, але традиція - є традиція нічого не вдієш. - Так, у селі Братківці на Ів.Франківщині на гостині (в неділю, другий день весілля) посеред шалашу розкидають сіно і неодружені хлопці стрибають сальтом/кувирками на це сіно (не знаю з чим це пов"язано, перший раз стикнувся з таким за 18 років лаби). - У деяких селах газдам, які провадять останнє весілля рвуть на них одяг (штани , спідницю, сорочку , все в чому вони вдягнені).Це відбувається також на гостині (в неділю, другий день весілля). Газди намірено вдягаються в старий одяг , знаючи що їх чекає. - в с.Ямна (за Нижневом, на межі Тернопільської та Ів.Франківської обл) на гостині газдам які провадять останнє весілля миють у потіку ноги (саджають газду і газдиню на прицеп від машини/віз і везуть до потічка чи до річки, прицеп тягнуть люди а не машина чи коні :)) ). Після миття ніг випивають горілку і їдять ковбасу. Взимку (як розказують місцеві) розтирають ноги горілкою , щоб не простудились. Опісля всього - привозять у палатку, випивають чарку (частують всіх присутніх на момент гостей), закусуючи рубленою ковбасою(рублена тому, що приносять серед палатки кубан, ставлять на нього палицю,дві/три ковбаси і рубають сокирою на шматки)... Інформація подана з власного досвіду :-)

Всюди порізному!)) Схожі традиції лише в прилеглих селах!! Тільки всюди спілна традиція перегулювання і кидання фати)))

Знайома картина! Практикується в селах Борщівського району по над р. Дністер, р. Серет.  А в Заліщицькому р-н ( пригадую с. Шипівці ) можуть і музикантів викупати ( шоб дур з голови вийшла ). Взагалі в наших краях цікаві традиції!

Завершенням весілля є розбирання молодої  : молодого садять на крісло, перед тим підстеливши подушку.  Дружба в цей час танцює з молодою, Далі молодий не встаючи з крісла ловить молоду, дружки знімають вельон,свекруха молодій повязує хустку і можливо щось дарує. Після цього молода перетанцьовує із всіма, із тих хто є на весіллі, не жонатими і не заміжніми, при цьому дівчатам тримає вельон на голові а хлопцям на плечі. далі подарунки для родичів....   Але я не про це.....Це традиції , які були ,є , і повинні бути !....

       Я про інше, що можна би було назвати ВЕСІЛЬНИМ СПАМОМ.  За останні роки,  доводиться спостерігати  як проводяться якісь незрозумілі ритуали.  Один із них , коли молодий сідає на крісло для перегулювання ,   під загальне  хі-хі-кання підбігає  хтось із родини молодоі   і підливає попід крісло й по кріслі якоюсь   " ЮХОЮ" ....  А коли в кінці молода танцює з молодим , то обмотує молодому голову вельоном, ніби вонучкою до чобота   /мовляв, щоб на других не дивився./     Не було в нас такого колись...!.

       Кілька років тому грали ми весілля , в одному із сусідніх сіл, молодий на тому весіллі , був із тих хлопців що по контракту їздили за кордон миротворцями. На весілля приїхали його колєги-вояки. Так от, коли молода, намагалася обпутати коханого фатою, то хлопака вирвав ту фату з рук і порвав на кілька частин. Молода в сльози "Ти мене не любиш!"   На що , хлопець відповів мудро "Люблю, і беру тебе за жінку не для того щоб ти шаманила на мене !"
 

В Радехівському районі з молодої знімав вельон - молодий, Пояснення було таке: вельон - то є символ дівочої цноти і мамі молодого тут нема чого пхатися.

Кто-то может мой пост принять на спам, но ...рискну...

Меня всегда интересовал обряд в конце свадьбы "дарение подошвы" от свадебного каравая музыкантам...

Обряд есть, а что символизирует- нигде не могла узнать..И только пару лет назад в одном глухом селе на Черкащине меня просветила одна старая бабуля, когда вручала огромную подошву, завёрнутую в шикарный, ручной вышивки рушник...Я, по доброте душевной, хотела рушник вернуть, т.к очень красивый и очень дорогой - молодым пригодится..но бабушка, не поняв сначала мои намерения, вычитала мне за неуважение к хозяевам, а потом пояснила  "В старые времена музыкантам никогда не давали денег на руки, тем более так зазываемую современную предоплату..И в конце свадьбы, когда разрезали каравай, если музыканты подарили людям радость, получали подошву, в которую запекались золотые монетки. А рушник, в который заворачивали подошву символизировал светлую дорогу для музыкантов. чтоб несли радость людям".. 

Вот такая история)))))

Будь-ласка авторизуйтесь для того щоб залишати повідомлення. Увійти