Головна сторінка » Список форумів » Музичні інструменти та звукове обладнання » І знову про компресію вокалу...
І знову про компресію вокалу...

Вітаю шановне панство!Питання моє до спеціалістів.Цікавить підключення компресора на вокальну групу по сайдчейн.Зіткнувся з такою проблемою-потрібно ,щоб вокали виділялись(в розумних межах) над інструменталом.Умови-живий колектив:барабани,бас,гітара,клава,сакс,ну і четверо співають.Пульт- Макі 1642 VLZ PRO.Хто користується подібною технологією прошу відгукнутись.Сам не мав спрви зі складною аналоговою комутацією,тому питаю поради.Хто"не в тємі"-прошу не турбувати.З повагою,Михайло.

Щось тут трохи не те. Яким сигналом планується керувати компресором?

А поки що лінки:

http://www.muzoborudovanie.ru/articles/dynproc.php

http://wikisound.org/Сайдчейн

Вітаю "Дядька Хапка".Суть приблизно в тому,як на радіостанції - диктор балакає на фоні музики.Музика грає голосно,але підчас болтовні стихає,потім знов повертається на рівень.Студійно на віртуалці я це роблю без проблєм,а в живуху  на аналогових приладах юзати не доводилось.

Заводимо вокальні канали на Sub Out 1-2. З Sub Out подаєм сигнал на вхід стереокомпресора, лінкуємо його канали в стерео. Включаєм на компресорі Sidechain. Виходи з компресора заводимо у вільну стереопару мікшера або на вільні лінійні входи. Сигнал з Aux мікшера подаєм на Sidechain вхід компресора. На тому каналі, яким треба притискати вокал, додаємо рівня на той Aux, який завели в компресор. Включаєм Aux в режим пост-фейдер, якщо рівень Sidechain повинен мінятись пропорціонально сигналу, від якого притискаємо вокал; або пре-фейдер, якщо треба притискати вокал незалежно від сигналу, від якого притискаємо вокал. Все :)

Силу, рівень та швидкість реакціі компресора регулюємо Ratio, Treshold, Attack, Release на компресорі.

Малувато цього мікшера для такого складу. Тут под барабани тільки 8 каналів треба. А вокали, інструменти, FX-и, монітори... 2 шини - на вокал і барабани...

Пане Володимир,щиро вдячний за відповідь.По-правді сказати,до Вас і хотів звернутись за порадою.А з мікшером проблем нема,бо є два.Один з них і піде на барабани,ну а другий на все інше.Теоретично схему зрозумів,та й компресор накрутити зможу,от би візуально схемку побачити.Вибачаюсь за нетактовність,чи не могли б Ви скинути якесь посилання на сторінку в неті,де можна було б детально розібрати подібні схеми підключення.Ще раз велике спасибі.З повагою.Михайло.

Немає за що, пане Михайле. Не можу знайти підходящої картинки в інтернеті. Хіба що Ви дасте мені картинку Вашого компресора, спереду і ззаду :) , то я міг би її намалювати.

А від чого ви хочете компресувати вокал, від якого сигналу?

Вітаю пане Володимир.Задумка була така:-5 вокальних мікрофонів - в пешу підгрупу ,барабани з басом -в другу,гітару і клавіші -в третю ,потім другу і третю групи звести в четверту.Між першою і четвертою групами поставити компресор.Управляюча група -перша -вокальна.Загальний вихід - на ТС фіналайзер експрес , з нього на кросовер.Приблизно так собі уявляю схему.Зрозуміло що у віртуальному мікшері обмежень немає,ліпиш собі любе,а тут,зараза, желізо під руками,а з ним працювати не доводилось.Та й літератури не можу знайти по живій комутації.З повагою Михайло.

Михайле,  а навіщо так? Вокали будуть давити барабани, бас, клавіші та гітару. Вокали не пересікаються частотно з бочкою, басом, крешами, але будуть їх давити. Робочий вокалам теж не заважає - цого звучання досить коротке відносно вокалів. Достатньо було б придавлювати фонові, падові, тягучі партії клавіш та гітар.

Все ж так викладіть картинки. Бо я не знаю, як Ви заводите інструменти в підгрупи, та ще й на двох мікшерах.

Вітаю пане Володимир.В принципі при студійному записі такі махінації можливо й не потрібні,тому що в грамотно зведеному міксі кожен інструмент,чи вокал займає певну частотно-панорамно- перспективну(фронт-глиб сцени)позицію.Аналоговий апарат,то не кубейс.З желіза, під руками тільки параметрика  мікшера , два ревера і компресори.За бас ,та соло гітару мовчу,бо їхні комбіки -  портали перекрикують.Так от,для того ,щоб не конфліктувати з ними(частотно),мушу проводити такі "танці з бубном" і вдаватись до ді-джейських прийомчиків,хоча впевнений на всі сто,що всі лайвові звукачі теж так роблять.Картинку скоро закину.Мені б стрілочками вказати з якого виходу  пульта на який вхід компресора і назад в пульт,ну і яка круцька на пульті відповідає(зрештою то був би наглядний приклад для всіх доморощених звукачів).Звичайно не впевнений,що це правильний варіант,ліпше все таки розпанорамувати інструменти.Нажаль підвал - не сцена, але сцена не за горами,тому треба підготуватись.З повагою.Михайло.

Будь-ласка авторизуйтесь для того щоб залишати повідомлення. Увійти